Sharda Cropchem Ltd. е индиска агрохемиска компанија основана во 1987 година од брачниот пар: Р.В. Бубна и Шарда Р. Бубна. Уште од самиот почеток, компанијата се фокусираше на генерички активни супстанци што се користат во производите за заштита на растенија. Моментално, Sharda е компанија што се развива динамично, со воспоставена позиција на глобалниот пазар за производи за заштита на растенија. Главната канцеларија на компанијата се наоѓа во Мумбаи, Индија, а има свои филијали и застапништва во 80 земји. Од 2013 година, компанијата е вклучена во индиската Државна берза за хартии од вредност. Во моментов, Sharda интензивно се шири на европските пазари.